Tlačová správa: Na „protiúžernícku“ novelu doplatia spotrebitelia: Chladnička na splátky môže byť minulosťou

30. apríla 2014

Vytlačenie značkových poskytovateľov spotrebiteľských úverov z trhu bude znamenať významné posilnenie nelegálneho požičiavania peňazí mimo akéhokoľvek dohľadu štátnych orgánov. Mnohým ľuďom to zase prinesie veľa problémov, ktoré by pri úvere od serióznej firmy nemali.

BRATISLAVA, 30. 04. 2014 – Pokazená chladnička, rekonštrukcia kúpeľne či porucha vozidla. To sú situácie, kedy bežní ľudia doteraz siahali po úvere v hotovosti alebo nákupe na splátky. Tento spôsob riešenia financovania nečakanej udalosti však čoskoro bude do veľkej miery obmedzený, pre mnohých nedostupný. Nové pravidlá majú totiž spotrebiteľa účinnejšie chrániť, aby sa pri pôžičke od nebankovky nedostal do existenčných problémov. Poslancami i prezidentom schválená Novela Občianskeho zákonníka, ktorá bola včera publikovaná v Zbierke zákonov, v konečnom dôsledku spotrebiteľa pred nekalými praktikami nebankoviek ochraňovať nemusí. Naopak v praxi zasvieti zelená firmám v šedej zóne a serióznym spoločnostiam stopka.

Aby boli navrhované opatrenia naozaj efektívne a v praxi realizovateľné, vláda by mala, napríklad pri stanovení úrokového stropu, zohľadniť základné ekonomické pravidlá a fungovanie finančného trhu. Aké možnosti budú mať domácnosti a čo to bude pre ne znamenať, ak strop úrokov bude nastavený príliš nízko?

Predstavme si situáciu, ktorá môže nastať v ktorejkoľvek domácnosti – nečakane sa pokazí kotol, práčka alebo auto. V prípade, ak rodina nemá dostatočné úspory, chod domácnosti je načas obmedzený. Ostáva iba našetriť si na opravy alebo kúpu z mesačných príjmov, čo nemusí byť pre mnohé domácnosti jednoduché – odkladať si peniaze na neočakávané výdavky, a zároveň byť polroka bez spotrebičov. V prípade nedoplatku na energiách by na tom bola rodina ešte horšie, nakoľko po neuhradení záväzkov reálne hrozí odpojenie od základných energií, prípadne strata možnosti telefonovať. Situácia by sa tak v tomto prípade ešte skomplikovala.

Novela vydláždi cestu nelegálnym poskytovateľom

Alternatívou týmto scenárom je, a potvrdzujú to aj prieskumy v krajinách so zavedeným úrokovým stropom, že sa ľudia obrátia na nelegálne fungujúce firmy alebo osoby a požičajú si od nich. „Ide práve o spoločnosti stojace mimo legislatívy, ktoré nerešpektujú spotrebiteľskú ochranu. Navyše, klienti nelegálnych veriteľov sa radšej neobrátia na súdy či políciu z obavy, že pri akomkoľvek zaváhaní pri splácaní prídu o svoje auto alebo strechu nad hlavou,“ povedal výkonný tajomník Asociácie poskytovateľov spotrebiteľských úverov (APSÚ) Ivan Kahanec.

V prípade, že značkoví poskytovatelia spotrebiteľských úverov obmedzia, alebo dokonca úplne stopnú poskytovanie úverov pre bežných ľudí, bude to znamenať aj negatívne dopady na ekonomiku Slovenska a štátny rozpočet. Seriózni poskytovatelia združení v APSÚ zahŕňajú napríklad v segmente pôžičiek do 1.500 eur zhruba tri štvrtiny trhu. Znížený predaj elektrospotrebičov a odkladanie ďalších výdavkov bude znamenať nižší výber najmä DPH a dane z príjmu, či zvýšenie nezamestnanosti a teda vyššie výdavky na dávky pre ľudí bez práce. Vzhľadom na objemy pôžičiek hrozí zníženie výberu len na DPH na úrovni desiatok až stoviek miliónov eur ročne.

Za posledné dve desaťročia, čo fungujú na slovenskom trhu poskytovatelia spotrebiteľských úverov, sa milióny ľudí presvedčili, že mať pôžičku alebo tovar na splátky od značkovej a serióznej spoločnosti pre nich neznamená riziko. „Drvivá väčšina z nich využila produkty týchto firiem opakovane a dokázali tak rýchlo a efektívne nahradiť pokazený domáci spotrebič, zrekonštruovať si kúpeľňu alebo vyriešiť inú nečakanú udalosť,“ povedal Kahanec.

Najväčšie nedostatky „protiúžerníckej“ novely

• Nízko stanovený úrokový strop môže spôsobiť odchod niektorých značkových firiem z trhu.
  • Stanovenie úrokového stropu na základe tzv. odplaty a nie štandardizovaného ukazovateľa RPMN (ročná percentuálna miera nákladov) zruší pre spotrebiteľa možnosť poistiť si splácanie úveru či odložiť si splátky.
  • Úplný zákaz hotovostných pôžičiek spôsobí, že niekoľko sto tisíc domácností bez bankového účtu nedostane pôžičku ihneď. Taktiež bude znamenať náklady navyše pre spotrebiteľa.
  • Zákazom osobných návštev u dlžníka v omeškaní stratí spotrebiteľ možnosť riešiť problémy v pohodlí domova. Predĺženie splatnosti, splátkový kalendár či odklad splátok nebude možné riešiť osobným stretnutím.
  • Zákon stanovil striktné povinnosti pre Slovenskú obchodnú inšpekciu, ktoré môžu spôsobiť odchod značkových firiem z trhu.